2019-09-09 06:15:42• hírek • Bede Emőke

Újabb Szatmár megyei településen jelent meg az afrikai sertéspestis

Az augusztus 30. és december 5. közötti időszakban a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság összesen 117 helyszíni ellenőrzést tartott, és ezek során sajnos kiderült, továbbterjedt a sertésgazdák által rettegett betegség, az afrikai sertéspestis.

Mint a hatóság közölte, Újberekben kettő, Kökényesden kilenc, Nyírestanyán három, Tasnádszarvadon hat, Tasnádon kettő, Tasnádszándtón egy, Csedregen öt, Halmiban pedig egy aktív fertőzésgóc maradt, viszont Avaspatakon is megjelent a betegség, ahol jelenleg egy gazdaság érintett. A fertőzés kirobbanása óta 290 sertés múlt ki a betegség miatt: 21-gyel maga a betegség végzett, további 280-at pedig a hatóságnak kellett leölnie.


Ami a vadállományt illeti, eddig 152 elhullott vaddisznót találtak a megye területén, melyek közül 116-ról igazolták a laborvizsgálatok, hogy az afrikasi sertéspestis végzett vele. A vadászok által kilőtt állatok száma elérte a 1465-öt, ezek közül 40 esetben hozott pozitív eredményt a ASP-vizsgálat.


Ami a betegség újbóli felbukkanását és agresszív terjedését illeti, elmondható, hogy ezek fő oka a biztonsági intézkedések be nem tartásában keresendő – fejti ki közleményében a DSVSA, majd azt is hosszan részletezik, milyen esetekre is kell gondolni ez alatt. Az igazgatóság szerint a sertések állatorvosi engedély nélküli és nem megbízható forrásból történő adás-vétele az egyik legfőbb hiba, amit el lehet követni, e mulasztás miatt ugyanis a sertéseket nem lehet megfelelő módon nyomon követni, vagy egyáltalán azt megállapítani, hogy a fertőzött területekről származnak-e. Ha a gazda az ASP tüneteit érzékeli a disznón, az sem sokat javít a helyzeten, hogy önjelölt állatorvosokra vagy az ügyben teljesen illetéktelen személyekre bízzák az állatok kezelését. Az igazgatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a betegség a fertőzött területekről származó takarmánnyal, vagy épp az ott megfordult személyek ruházatával és lábbelijével is bejuthat egy-egy gazdaságba.


A DSVSA által felállított játékszabályokat már csak azért is érdemes szem előtt tartani, mert az ezekre fittyet hányó gazdákat megbírságolják, mi több, a kártalanításra való jogosultságukat is elvesztik. Az igazgatóság pedig nem viccel: egy csengerbagosi sertésgazdát azért büntettek meg 1200 lejre, mert megfelelő engedély nélküli adta el az általa nevelt disznókat. Egy szatmárzsadányi, egy apai és egy nagykárolyi lakost pedig azért részesítettek írásbeli figyelmeztetésben, mert nem jelentették be a törvény által megadott időn belül, hogy sertésállományukat új példányokkal bővítették.


Bár az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, azonban jelentős károkat tud okozni a sertésállomány megtizedelése által. Épp ezért a Szatmár megyei DSVSA arra kéri a sertéstartókat, ha bármilyen tünetet vesznek észre az állaton, értesítsék az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keressék fel az illetékes állatorvost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: